Fatih Üniversitesi'nin en genis fotograf arsivi...

Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Fatİh Sultan Mehmet'le İlgİlİ Bİlİnmeyenler...  (Okunma Sayısı 172 defa) Bookmark and Share
Kalb-i Mecruh
nerican:):)
Buraya Kadar

ηє σℓυяѕαη σℓ уιηє gєℓ..

Üyelik Bilgileri
« : 31 Mayıs 2009, 16:37:51 »

Fatih Sultan Mehmet denilince akla hep “İstanbul'un Fethi” gelir. Ancak, Fatih'in bu fetihten başka birçok ilginç özelliği var. İşte bunlardan birkaçı;

¥ Arapça ve Farsça dahil olmak üzere 7 dil biliyordu. Latinceyi anadili gibi konuştuğu rivayet edilir.

¥ Şairdi. Mahiyetindeki 185 şairden 30'unu maaşa bağladı.

¥ İstanbul'un fethi için, Musluhiddin ve Saruca Sekban gibi, Osmanlı mühendislerinin yanında, Macar Urban'a Edirne'de, “Şahi” adı verilen toplar döktürdü. Bu toplar, Bizans'ın yanı sıra Avrupa'da asırlardır süren feodaliteyi de bitirecekti.

¥ Kanuni'den çok önce, bir kanunname ve bir anayasa hazırlattı.

¥ Otlukbeli'de Uzun Hasan'ı yenince, zaferini kutlamak için 40 bin esiri serbest bıraktı.

¥ Otuz yıllık saltanatı süresince, yirmi beş askeri harekata bizzat komuta etti.

¥ 900 bin kilometrekare olan Osmanlı topraklarını, 2 milyon 214 bin kilometrekareye çıkardı.

¥ Venedik Kralı tarafından planlanan on dört suikast girişiminden sağ kurtulmayı başardı. Ölümü hakkında “suikast” şüpheleri halen vardır.

¥ Ölümünün ardından Papa, kutlama amacıyla üç gün boyunca gece-gündüz durmaksızın çanlarını çaldırdı.

¥ Ömrü boyunca, iki imparatorluk, dört krallık ve on bir prensliği kendine bağladı.

¥ Hıristiyanlar tarafından, Osmanlı Türklerinin İstanbul'u fethettiği gün “dünyanın sonu” şeklinde tanımlandı.

¥ Son yapılan anketlere göre, akla ismi ilk gelen Osmanlı sultanı olmuştur.

¥ Birçok tarihçiye göre Fatih, devlet-i ebed müddet geleneğinin son hükümdarıydı...

bir gece kanatlandım yükseldim semalara
anladım ve gördüm ki herşeyde tek bir

imza
Ya Hay..
renovatio
---SALOMO---
Global Moderator
Buraya Kadar

Yakın Olmak İçin Uzak Dur

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : 31 Mayıs 2009, 17:30:29 »

Allah razı olsun tarihe ışık tuttuğun için ve Fatiin bilmedğimiz özelliklerini gösterdiğin için Smiley

Yakın Olmak İçin Uzak Dur
Yavuz
Asistan

MeftuN..

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : 02 Haziran 2009, 13:26:18 »

Paylaşım için teşekkürler Kalb-i Mecruh.Bende izninle bir hikaye paylaşmak istiyorum.

”Fatih İstanbul’u alıp da alayla Ayasofya önüne geldiği zaman derinden derine bir inilti işitti. Sesin geldiği tarafa bir adam gönderdi.
Sakalları uzamış, hali perişan bir keşiş bulup getirdiler. Huzura çıkardılar. Korktu, teskin ettiler.
Niçin hapsedildin diye sordular? Keşiş fala baktığını ve kuşatma hazırlıkları sırasında Konstantin’in kendisini çağırıp İstanbul’u Türklerin alıp almayacağını bildirmek için remil atmasını söylediğini, remilde İstanbul’un Türklerin eline geçeceğini söylemesi üzerinde de Konstantin’in kızarak onu zindana attırdığını hikâye etti. Ve şimdi karşınızda bulunuyorum, demek ki falım doğru imiş.
Bunun üzerine Fatih de İstanbul’un kendi elinden çıkıp çıkmayacağına dair remil atmasını ve doğruyu söylerse mukafatlandırılacağını bildirdi.
Keşiş remil attı ve şöyle dedi:
- İstanbul Türklerin elinden harp ve darp ile çıkmayacak, lakin öyle bir zaman gelecek ki emlak ve arazileriniz satılacak, bu suretle İstanbul Türk malı olmaktan çıkacak.
Bu falın bildirdiği sonuçtan büyük üzüntü duyan Fatih ellerini kaldırarak ‘İstanbul’da edindiğim yerleri ecnebilere satanlar, Allah’ın gazabına uğrasınlar!’ diye beddua etti.”

Ve şuandaki İsrailin bulunduğu toprakları zamanında arsa arsa satın alan yahudiler bir bu hikayeye çok güzel bir cevap ve ders olabilir bizlere…

AmyLover:)
Bizden Biri

Göz GörDü KaLp Né EyLésin!!!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : 02 Haziran 2009, 17:35:19 »

hem nerican hemde yavuz sağolunnnn paylaşımlarınız için =))

*****BeLki güneş bir gün ikimiz için Doğar...*****

Kendisini memnun ettiğin zaman sende olmayan şeylerle öven kimse, kendisini kızdırdığın zaman da seni sende olmayan şeylerle kötülemeye kalkar..

Nefesle inşa ettiğim sözüm kulaklarına borçtur
Şeytan güvendiklerimi gömdü, Lan ne iştir…
Hiç bilmediğim bi yerde en çok bildiklerimleyim..Anlaman zor ya neyse, ahım gider vahım kalır..

KÖTÜ İNSANLARI TANIMA SENESİ!!!!!....
İYİ NİYETLERİNİ MEŞGULE VERMENİN EN GÜZEL NEDENİ...

Blue_Fire
Bu ben bendeki ben değil !
DeliKan MoD
Buraya Kadar

Sevmek ya ölümdür bedene, ya düğümdür ebede...

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : 06 Haziran 2009, 11:53:39 »

İki değerli paylaşım yapmışsınız. Emeğinize sağlık.

Yanlız bir not düşmek istiyorum..
Biliyorsunuz fal baktırmakta bakmakta haram.
Fatih neden fal baktırma ihtiyacı hissetsin ki..
Bu uydurma bir hikaye olabilir diye belirtmek istedim Wink

vesselam..

~-~
"Ne beyân-ı hâle cür'et, ne figâna tâkatim var
Ne recâ-yı vasla gayret, ne firâka kudretim var"
~-~
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: