Bir erkek neden soğumaya başlar ?

Ceren

New member
**Bir Erkek Neden Soğumaya Başlar? İşte Her Şeyin Başlangıcı...**

Bir zamanlar hayatımda biri vardı. İsminden daha çok gözlerinde kaybolmuşumdur, aslında ismi bile hala tam olarak hatırlamıyorum. Ama bir şey çok net: Onunla yaşadığım her an, bir çelişkiydi. Başlangıçta, her şey mükemmeldi. O kadar kolay konuşuyor, gülümsüyorduk ki, adeta bir senfoni gibiydi. Ama sonra bir şey değişti. Gözlerindeki o eski parlaklık yok olmaya, sesindeki o sıcaklık yavaşça silinmeye başladı. İçimde bir soru belirdi: "Erkekler neden soğur?"

O hikayeyi yazmaya başladım, çünkü belki de bunun cevabını daha iyi anlamak, başkalarına da yardımcı olabilir. Bu yazı, bir erkek ve kadının farklı duygusal dünyalarını ve nasıl farklı çözümleme yöntemleriyle olaylara yaklaştıklarını anlamanızı sağlayacak.

**Adamın Sessizliği: Çözüm Arayışı Başlıyor**

Adamın adı Can'dı. Çözüm odaklıydı. Bir sorun varsa, çözülmesi gerekirdi. Asla duygusal bir girdaba düşmezdi. Bu, ilk başta onu mükemmel bir partner yapıyordu. Beni tanıdığında, her şey yolundaydı. Ama bir şeyler değişti.

Can, duygusal bir problem yaşadığında, bunu içinden çözme yolunu tercih ederdi. Gözlerden kaçan en belirgin şey de buydu: O sorunları sadece kendi içinde halletmeye çalışıyordu, dışa vurmak yerine. Ve bu, ilişkide mesafeyi yavaşça artırıyordu. Benim için ise, bu durum anlaşılmazdı. Neden çözümün parçası olmak istemiyordu?

İlişkilerde erkeklerin yaşadığı bu soğuma durumu genellikle, çözüm arayışına girip sorunları mantıkla ve yalnızca çözümle halletmeye çalışmalarıyla başlar. Can da, sürekli "Bu durumu geçireceğiz" diyerek, sessizliğe büründü. Bunu yapmak, onu sadece duygusal olarak daha uzaklaştırmakla kalmadı, aynı zamanda bana da gerçek bir çözüm sunmuyor, beni giderek yalnızlaştırıyordu.

**Kadınlar ve Empati: Farklı Bir Dünya Bakışı**

Benim ismim ise Eda. Olaylara tamamen farklı bir bakış açısıyla yaklaşıyorum. Can’ın aksine, duygusal bir mesele olduğunda önce neyin yanlış olduğunu anlamaya çalışırım. O hisleri hissetmek, onları anlamak, onun içinde kaybolmak ve bunu birlikte aşmak isterim. Bir şeylerin ters gittiğini fark ettiğimde, ilk başta Can’a daha çok yaklaşmaya çalıştım.

Ama ben de bir hata yaptım. Can’a yalnızca "Sana yardım edebilirim" dediğimde, bu yaklaşımım onu baskı altında hissettirdi. Erkekler bazen çözüm arayışına girebilmek için tek başına mücadele etmek isterler ve onların güçlü duruşları bazen aslında yalnızlıklarını yansıtır. Yani bana gelen her soruya verdiğim empatik cevap, ona daha fazla uzaklık olarak dönüyordu.

Erkeklerin ve kadınların bakış açıları arasındaki bu fark, çoğu zaman ilişkiyi daraltan faktörlerden biridir. Kadınlar empatik bir çözüm ararken, erkekler stratejik bir çözüm yolu tercih ederler. Bir ilişkiyi sürdürebilmek, bu iki farklı yaklaşımı birleştirmekle mümkün olurdu, ama biz henüz bunu başaramamıştık.

**Zamanın Etkisi: Mesafe Derinleşiyor**

Zaman ilerledikçe, aramızdaki duvarlar daha da büyüdü. Can, bana daha az vakit ayırıyor, daha az konuşuyordu. Her şeyin yolunda olduğunu söylediğinde bile, gözlerinde farklı bir bakış vardı. Ben de onun bu tavırlarından, daha fazla yalnızlık hissetmeye başlamıştım.

Bir noktada, bu durumu bir fırsat olarak görmeye başladım. Bir erkek neden soğur? Belki de asıl soru şuydu: Erkekler duygusal olarak soğuduklarında, bunu gösterme şekilleri mi değişiyordu, yoksa gerçekten duygusal olarak "soğuyorlar" mıydı? Çoğu erkek, duygusal olarak yoğun bir meseleyle karşılaştığında "bunu kendi başıma halledeceğim" yaklaşımına sahiptir. Bunu yaparken, ilişkilerindeki sıcaklık da yavaşça azalır. Can’ın bu tutumu, yalnızca bana değil, kendisine de zarar veriyordu.

**Bir Çözüm Bulmak: Kırılma Noktası ve Yeniden Başlamak**

Bir akşam, aramızdaki bu buzdağını kırmak için cesaretimi topladım. Can’a, "Beni daha fazla dışarıda bırakma. Sadece ne hissettiğini bilmek istiyorum" dedim. Sessiz kaldı. Bir süre sessizliğin içinde kaybolduktan sonra, sonunda bir cevap aldı.

"Benim için her şey kolay gibi görünüyor olabilir ama aslında duygusal olarak yoruldum. Şu an sana nasıl açıklayacağımı bilemiyorum."

Bu cümlesi, bir gerçeği ortaya koydu: Can soğumamıştı, sadece yaşadığı duygusal karmaşa yüzünden kendini içeri çekmişti. O anda anladım ki, biz farklı yerlerden bakıyorduk. Ben empatik bir yaklaşım beklerken, o duygusal bir çözüm istiyordu. Belki de erkeklerin soğuma anı, aslında "benimle değil, içimdeki sorunla savaşıyorum" demekti.

O günden sonra, aramızdaki bu farklılıkları daha çok fark etmeye başladım. Soğuyan bir adam, genellikle soğuyan bir partner değil, kendi içsel mücadelesinin yalnız savaşçısıdır. Empatik yaklaşımımın, onu daha yakınlaştırabileceğini fark ettim.

**Sonuç: İlişkilerde Farklılıkları Anlamak ve Duygusal Bütünlük**

Bir erkek neden soğur? Belki de cevap şudur: Erkekler, duygusal meselelerde daha stratejik ve çözüm odaklı yaklaşırlar. Bu, onları dış dünyadan soyutlayabilir. Kadınlar ise empatik, ilişkisel ve duygusal bir bağ kurmayı tercih ederler. Bu farklılıklar, bazen ilişkiyi zorlaştırabilir. Ama çözüm, bu farklı bakış açılarını anlamak ve ortak bir zeminde buluşmaktan geçer.

Sonuç olarak, erkeklerin soğuma durumları, yalnızca dışarıdan görülmeyen içsel bir mücadeleyi yansıtır. Bu mücadeleye, bir kadının empatiyle yaklaşması, ilişkinin güçlenmesine yardımcı olabilir. Eğer bir ilişkiyi anlamak istiyorsak, empatik bakış açımızı geliştirmeli ve karşı tarafın stratejik çözüm arayışına saygı duymalıyız.