CV'ye açıköğretim yazılır mı ?

Sude

New member
CV'ye Açıköğretim Yazılır mı? Farklı Bakış Açılarıyla Bir Değerlendirme

Merhaba forumdaşlar!

Bugün hepimizin zaman zaman karşılaştığı ama çoğu zaman çok da net bir cevabı bulunmayan bir konuyu ele alacağız: CV’ye açıköğretim yazılır mı? Özellikle iş arayışında olanlar için, eğitim kısmında yer alacak bilgiler oldukça önemli. Ancak, açıköğretim mezunu olmak, bazıları için bir artı, bazıları için ise eksiklik gibi algılanabiliyor. Bu durumu sizlerle tartışmak, farklı bakış açılarını ve deneyimleri paylaşmak istiyorum.

Açıköğretim programları, zamanında eğitim alamayan ya da başka sebeplerle geleneksel üniversite eğitimi alamamış birçok insan için bir fırsat sundu. Ancak bu fırsat, iş dünyasında nasıl algılanıyor? Birçok kişi, CV’sine açıköğretim yazmak konusunda kararsız kalabiliyor. Hadi gelin, bu konuyu biraz daha derinlemesine inceleyelim ve farklı bakış açılarını ele alalım.

Erkekler ve Objektif, Veri Odaklı Bakış Açısı: "Açıköğretim, Eğitimi Tamamlama Yolu"

Öncelikle erkeklerin genellikle daha objektif ve veri odaklı bir yaklaşım sergilediğini söyleyebiliriz. İş dünyasında hedef odaklı bakış açıları ve doğru veriye dayalı kararlar, çoğu zaman ön planda oluyor. Bu bağlamda, açıköğretim eğitiminin CV’de yer alıp almaması konusu, oldukça basit ve ölçülebilir bir soru olarak karşımıza çıkabilir.

Birçok erkek için, açıköğretim programlarının genellikle daha esnek zaman dilimlerine ve ulaşılabilir müfredata sahip olduğu düşünülüyor. Bu, çalışma hayatındaki erkekler için büyük bir avantaj. Örneğin, bir mühendis adayı veya bir finans çalışanı, yoğun iş temposunda geleneksel bir üniversite eğitimi almayı pek mümkün görmeyebilir. Ancak açıköğretim, hem çalışma hayatını sürdürebilmek hem de eğitimini tamamlamak isteyenler için oldukça mantıklı bir yol olabilir.

Bu açıdan bakıldığında, açıköğretim mezuniyetinin CV’ye yazılması, tamamlanmış bir eğitimi ve kişisel gelişimi gösterdiği için bir eksiklik değil, bir artı olarak değerlendirilebilir. Örneğin, bir açıköğretim lisans programından mezun olan biri, bunu CV’sinde "İletişim Fakültesi, Açıköğretim" şeklinde belirterek eğitim hayatını tamamladığını ve zaman yönetimi gibi önemli beceriler kazandığını vurgulayabilir. Bu, işverenlerin gözünde, özellikle çalışmakla birlikte eğitimini sürdüren ve disiplinli bir birey olarak kabul edilebilir.

Kadınlar ve Duygusal, Toplumsal Bağlamda Bakış Açısı: "Açıköğretim, Toplumun Gözünde Nasıl Algılanır?"

Kadınların, özellikle toplumsal bağlam ve duygusal boyut üzerinden konuya yaklaşması daha farklı bir perspektif sunuyor. Toplumdaki genel algı, hala çoğu zaman açıköğretim mezunlarını "daha az değerli" bir eğitim almış olarak görebiliyor. Kadınlar, eğitimle ilgili kararlarını verirken hem kendi geleceğini hem de çevresindeki insanların bakış açılarını dikkate alabiliyorlar. Bu nedenle, açıköğretim mezuniyetinin CV'ye yazılıp yazılmaması konusu kadınlar için daha karmaşık bir hal alabiliyor.

Kadınlar, eğitim hayatlarını tamamlamak için genellikle çok daha fazla fedakarlık yapabiliyorlar. Ailevi sorumluluklar, ev içindeki roller ve kariyer hedefleri arasında bir denge kurmaya çalışırken, açıköğretim eğitimi onlar için hem bir fırsat hem de bir zorunluluk haline gelebilir. Ancak, toplumsal normlar ve çevreden gelen baskılar, bu kararları etkileyebilir. Çevredeki bazı insanlar, açıköğretim mezunu olmayı "tam bir eğitim" olarak görmeyebilir. Bu da kadınlar için daha fazla düşünülmesi gereken bir konu olabilir.

Bir kadın, açıköğretim programına katılarak eğitimi tamamlamış olsa da, CV’sinde bu bilgiyi nasıl sunacağına dair çekinceleri olabilir. Açıköğretim eğitimi, toplumda bir noktada "yetersizlik" olarak algılanabileceği için, bu tür bir eğitim süreci bazen kişilerin özgüvenini zedeleyebilir. Ancak, bu kadınlar eğitimlerini başarıyla tamamladıklarında, toplumsal engelleri aşarak başarmış olurlar. Bu, CV’de de çok değerli bir özellik olarak gösterilebilir. Hem akademik bilgi hem de toplumsal engelleri aşma yeteneği, işverenler için önemli bir kazanım olabilir.

Açıköğretim: Artı mı, Eksi mi? Gerçekten İşe Yarar mı?

Açıköğretim eğitimini CV’ye yazmanın artıları ve eksileri, gerçekten tamamen kişisel hedeflere ve iş dünyasında aranan özelliklere bağlı olarak değişebilir. Birçok işveren için, açıköğretim diploması bir eksiklik olarak görülmeyebilir. Aksine, çalışma hayatıyla birlikte eğitimini tamamlayan bir kişi, sorumluluk sahibi ve disiplinli olarak kabul edilebilir. Ayrıca, özellikle esnek ve dijital becerilerin önemli olduğu sektörlerde, açıköğretim eğitimi, modern eğitim yöntemlerinin bir göstergesi olabilir.

Ancak, daha geleneksel ve elitist yaklaşımlara sahip sektörlerde, açıköğretim diploması bazen dezavantaj yaratabilir. Bu durum, özellikle büyük kurumsal firmalar veya yüksek prestijli alanlarda geçerli olabilir. Fakat bu durumun değişmesi için zaman geçmesi gerekebilir.

Sizce Açıköğretim Mezuniyeti, CV’de Öne Çıkmalı mı?

Sevgili forumdaşlar, şimdi de sizlere soruyorum: Açıköğretim mezuniyetini CV’nize yazmalı mısınız? Bu eğitimi tamamlamış olmak, iş dünyasında gerçekten size bir artı mı sağlar, yoksa bu bilgi bir eksiklik olarak algılanır mı? Kadınlar ve erkekler olarak, toplumun gözündeki bu eğitimi nasıl algılıyoruz? Yorumlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum!

Sizce açıköğretim, gerçekten iş dünyasında yer edinmede etkili bir faktör mü, yoksa sadece bir zorunluluk mu?