İsrail Dışişleri Bakanı: İran'ın nükleer programı “en az iki veya üç yıl gecikti”

Neil

New member
İsrail Dışişleri Bakanı: İran'ın nükleer programı “en az iki veya üç yıl gecikti”

Mevcut bağlantıyı kopyalayın

Anma listesine ekle

Dışişleri Bakanı Gideon Saar'a göre İsrail, İran'a karşı askeri yaklaşımın ilk haftasında İslam Cumhuriyeti'nin nükleer programını önemli ölçüde düşürdü. Saar, “Bild” gazetesindeki bir Haber röportajında, “Duyduğumuz değerlendirmelere göre, en az iki veya üç yıl geciktirilmiş bir atom bombası alma fırsatımız olduğunu düşünüyorum.” Dedi.

İsrail yaklaşımının diğer hedeflerinde Dışişleri Bakanı, “Bu tehdidi ortadan kaldırmak için mümkün olan her şeyi yapana kadar durmayacağız.” Dedi.

Bu arada diplomatik bir çözüm için mevcut çabalar için çok az başarı şansı görüyor. “Bild” gazetesinden Saar ve ekledi: “Şimdiye kadar tüm diplomatik çabalar başarısız oldu.”

İranlı müzakereciler genellikle “kazanmak ve ilerlemek için zaman kazanmak için aldatmak için aldatmak için – ve doğalarını değiştirdiklerini sanmıyorum” dedi.

Tahran uranyum zenginleştirmesinden vazgeçmeye hazır olmalıdır. Bununla birlikte, İran'ın “uluslararası toplumun endişelerine ve beklentilerine gerçekten cevap verme ve dünyayı tehlikeye atan ve İsrail'i tehdit eden nükleer programdan vazgeçme” isteğine inanmıyor.

Dışişleri bakanı, “Şimdiye kadar İranlılardan görüşlerini değiştirdiklerini gösteren özel bir teklif görmedim.” Dedi. Diyerek şöyle devam etti: “(Uluslararası Atom Enerji Otoritesi) IAEA ile işbirliği bile yapmıyorlar. Denetim şu anda çalışmıyor.”

Cenevre'de, birkaç Avrupa Dışişleri Bakanının görüşmeleri Cuma günü İran'ın baş diplomat Abbas Araghtschi ile başladı. Amaç, İsrail ve İran arasındaki savaştan bir hafta sonra müzakere çözümüne dönmekti.

Saar, “Bild” gazetesine ve diğer Axel Springer Media'ya Cenevre başlamadan önce Fransız meslektaşı Jean-Noël Barrot ile görüş alışverişi yaptığını ve gün boyunca federal Dışişleri Bakanı Johann Wadephul (CDU) ile konuşabileceğini söyledi.

Cenevre'deki Birleşmiş Milletler'deki İsrail temsilcisi Daniel Meron, Avrupa Dışişleri Bakanının İran'a “sert bir tutum” alması gerektiğini görüşmelerde yaptığı açıklamada söyledi. İran nükleer programını tamamen iade etmek, balistik roketlerini yok etmek ve “bölgesel terörist faaliyetlerini” ve “terörist” müttefiklere destek vermek zorunda kaldı.

AFP