Karaciğer kanseri riskinin artmasıyla bağlantılı günlük şekerli içecek tüketimi – Sağlık Gazetesi

Yasmin

New member
Yeni bir çalışmada araştırmacılar, günlük olarak şekerle tatlandırılmış içecekler tüketen kadınlar arasında karaciğer kanseri ve kronik karaciğer hastalığı ölüm riskinin arttığını bulmuşlardır.

Çalışma sonuçları JAMA’da yayınlandı.

Sağlık’a bağlı Brigham ve Kadın Hastanesi’ndeki araştırmacılar tarafından yönetilen gözlemsel çalışma, Kadın Sağlığı Girişimi’nden menopoz sonrası yaklaşık 100.000 kadını içeriyordu. Katılımcılar her zamanki meşrubat, meyveli içecek (meyve suyu hariç) tüketimlerini bildirdiler ve ardından üç yıl sonra yapay olarak tatlandırılmış içecek tüketimini bildirdiler. Katılımcılar ortalama 20 yıldan fazla takip edildi. Araştırmacılar, tıbbi kayıtlar veya Ulusal Ölüm İndeksi tarafından daha da doğrulanan fibroz, siroz veya kronik hepatit gibi kronik karaciğer hastalığına bağlı olarak bildirilen karaciğer kanseri insidansını ve ölümlerini incelediler.

Son analizlere toplam 98.786 postmenopozal kadın dahil edildi. Günde bir veya daha fazla şekerle tatlandırılmış içecek tüketen kadınların yüzde 6,8’i, ayda üçten az şekerle tatlandırılmış içecek tüketenlere kıyasla yüzde 85 daha yüksek karaciğer kanseri riskine ve yüzde 68 daha yüksek kronik karaciğer hastalığı ölüm riskine sahipti.

Brigham’ın Channing Ağ Tıbbı Bölümü’nden ilk yazar Longgang Zhao, “Bildiğimiz kadarıyla, bu, şekerle tatlandırılmış içecek alımı ile kronik karaciğer hastalığı ölümleri arasındaki ilişkiyi bildiren ilk çalışmadır” dedi. Zhao, Channing Bölümünde kıdemli yazar Xuehong Zhang ile birlikte çalışan bir doktora sonrası araştırmacıdır. “Bulgularımız doğrulanırsa, geniş ve coğrafi olarak çeşitli bir kohorttan elde edilen verilere dayanarak karaciğer hastalığı riskini azaltmaya yönelik bir halk sağlığı stratejisinin yolunu açabilir.”

Yazarlar, çalışmanın gözlemsel olduğunu ve nedenselliğin çıkarsanamayacağını ve alım, şeker içeriği ve sonuçlar hakkında kendi bildirdiği yanıtlara dayandığını belirtmektedir. Bu risk ilişkisini doğrulamak ve şekerli içeceklerin neden karaciğer kanseri ve hastalık riskini artırdığını belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Ayrıca, genetik, preklinik ve deneysel çalışmalar ve -omik verileri entegre ederek potansiyel mekanizmaları aydınlatmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Açıklamalar: Naughton, Ulusal Yaşlanma Enstitüsü’nden (NIA) Ohio Eyalet Üniversitesi’ne (Kadın Sağlığı Girişimi’nin analizini ve kullanımını desteklemek için) hibeler verdiğini bildirdi. [WHI] çalışmanın yürütülmesi sırasında birden fazla yayın için veriler; ve gönderilen çalışmanın dışında (bu makaleyle ilgili olmayan bir araştırma projesini desteklemek için) Merck Vakfı’ndan hibeler. Tobias, çalışmanın yürütülmesi sırasında Ulusal Kanser Enstitüsünden (NCI) ve Ulusal Sağlık Enstitülerinden/Ulusal Diyabet ve Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsünden (NIH/NIDDK) bağışlar aldığını bildirdi. VoPham, Georgetown Üniversitesi’nden alınan kişisel ücretleri bildirdi (konuşmacı ücreti); ve sunulan çalışma dışında NIH/NIDDK (K01 DK125612), NIH/NCI (P20 CA252732; P30 CA015704) ve NIH/NHLBI’den (Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü; 75N92019R0030) alınan hibeler. Dr Manson, çalışmanın yürütülmesi sırasında NIH’den hibeler ve sunulan çalışmanın dışında NIH ve Mars Edge’den hibeler bildirdi. Başka açıklama yapılmadı.

Kadın Sağlığı Girişimi programı ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı tarafından HHSN268201600018C, HHSN268201600001C, HHSN268201600002C, HHSN268201600003C ve HHSN268201600004C sözleşmeleri aracılığıyla finanse edilmektedir. Zhang, NIH/NCI hibeleri (R21 CA238651, R21 CA252962, R37 CA262299, U01 CA259208 ve U01 CA272452), bir Amerikan Kanser Derneği Araştırma Bursu (RSG-17-190-01-NEC) ve bir Amerikan Kanser Derneği tarafından desteklenmektedir. Disiplinlerarası Takım Ödülü (PASD-22-1003396-01-PASD).