Organik mi daha iyi? – Sağlık Gazetesi

Yasmin

New member
Merak, uzmanlar tarafından yanıtlanan bir dizi rastgele sorudur. Robert Paarlberg, Kennedy Okulu Sürdürülebilirlik Bilimi Programının bir üyesidir ve “Tabloyu Sıfırlamak” da dahil olmak üzere tarım ve gıda üzerine birçok kitabın yazarıdır. Kendisine organik beslenmenin bizim için daha iyi olup olmadığını sorduk.

Sentetik kimyasallar olmadan yetiştirilen organik gıdalar, geleneksel olarak yetiştirilen gıdalardan daha mı iyi? Amerikalıların kabaca yüzde 40’ı yedikleri yiyeceklerin en azından bir kısmının organik olduğunu söylüyor; dolayısıyla yiyenlerin büyük bir kısmı da buna açıkça inanıyor.

Ancak organik olarak yetiştirilen gıdaların daha besleyici veya yemenin daha güvenli olduğunu gösteren güvenilir bir kanıt yoktur. 2012 yılında, Stanford Üniversitesi Sağlık Politikası Merkezi’nde yürütülen 237 araştırmadan elde edilen verilerin incelenmesi, organik ve geleneksel gıdalar arasında besin içeriği veya sağlık açısından fayda açısından ikna edici bir fark olmadığı sonucuna vardı. Sentetik kimyasallara uygulanan organik yasak, ABD’de gıda güvenliğini artırma konusunda da başarısız oluyor; çünkü pestisit kullanımı artık geleneksel tarımda önemli ölçüde düzenleniyor (böcek ilacı kullanımı bugün 1972’ye göre yüzde 82 daha düşük) ve süpermarketlerdeki ürünler yasaklandı. kalabilecek kimyasal kalıntıların neredeyse tamamını gidermek için yıkanır.

USDA, 2021’de Amerikan pazarındaki gıdalardaki pestisit kalıntılarına ilişkin yıllık araştırmasını gerçekleştirdi ve dokuz farklı eyaletten 10.127 gıda örneğini test etti. Yüzde 99’dan fazlasında, EPA’nın tolerans seviyelerinin güvenli bir şekilde altında kalıntılara sahip olduğu bulundu; bu tolerans seviyeleri, laboratuvar hayvanlarında hala toksisiteye neden olmayan maruziyetin yalnızca 1/100’ü olarak dikkatli bir şekilde ayarlandı. Davis, California Üniversitesi’ndeki gıda bilimcileri, bu tür araştırmalardan şu sonuca varıyor: “İnsanların beslenmedeki pestisitlere maruz kalmasını, organik ürün tüketiminin artması yoluyla azaltmanın marjinal faydaları önemsiz görünüyor.”


2014’teki bir tahmine göre, ABD’deki organik satışların yalnızca yüzde 8’i hâlâ küçük çiftçiler tarafından çiftçi pazarları veya topluluk destekli tarım aracılığıyla yapılıyordu.


Pek çok tüketici organik gıdaların küçük yerel çiftliklerden geldiğini düşünmeye devam ediyor, ancak çoğu artık uzak endüstriyel çiftliklerden geliyor. 2014’teki bir tahmine göre, ABD’deki organik satışların yalnızca yüzde 8’i hâlâ küçük çiftçiler tarafından çiftçi pazarları veya topluluk destekli tarım aracılığıyla yapılıyordu. ABD’deki tüm organik satışların yüzde 80’inden fazlası artık ConAgra, HJ Heinz ve Kellogg gibi kurumsal holdingler tarafından yapılıyor. Organik gıdaların en büyük perakendecileri Walmart, Costco ve Kroger’dir.

Hem büyük hem de küçük çoğu ticari çiftçi, en azından bir miktar sentetik nitrojen gübresi kullanmak istiyor, bu da onların organik olarak sertifikalandırılamayacağı anlamına geliyor. Bu nedenle Amerika’da hasat edilen ekim alanlarının yüzde 1’inden azı organik sertifikalıdır. Kanadalı coğrafyacı Vaclav Smil, sentetik nitrojen gübresi olmasaydı, günümüz nüfusunun ihtiyaç duyduğu artan gıda üretiminin yüzde 40’ının asla gerçekleşemeyeceğini tahmin ediyor. Organik verim daha düşük, dolayısıyla daha fazla üretimi organik olana kaydırırsak aynı miktarda yiyecek üretmek için daha fazla arazi sürmek zorunda kalacağız, bu da yaban hayatının yaşam alanını azaltacak ve çevreye zarar verecektir.

Sezgilerimiz bize, üretilmiş kimyasallar olmadan yetiştirilen gıdaların daha “doğal” olduğunu ve dolayısıyla çevre için daha iyi olduğunu, yemenin daha güvenli olduğunu ve küçük yerel çiftliklere yardımcı olduğunu söylüyor. Organik gıdaların daha pahalı olması bile daha iyi olduğunu düşünmek için bir neden gibi görünüyor. Ancak bu durumda sezgisel düşünme bizi yanlış yöne götürür. Bilimi takip edersek organik gıda görünürdeki avantajını kaybeder.

— Anna Lamb/Sağlık Personel Yazarına söylendiği gibi

Günlük Gazete


En son Sağlık haberlerini almak için günlük e-postalara kaydolun.