Sözlüğe Nasıl Atıf Yapılır ?

Professional

Global Mod
Global Mod
Sözlüğe Nasıl Atıf Yapılır? Bir Hikâyenin İçinden Gelen Forum Sohbeti

Merhaba forumdaşlar,

Bugün sizlerle bir “teknik konu” gibi görünen ama aslında içinde duygu, emek ve insan hikâyesi barındıran bir meseleyi konuşmak istiyorum: sözlüğe nasıl atıf yapılır. Evet, kulağa akademik geliyor olabilir ama gelin görün ki her kaynak, her kelime, bir insanın emeğini, bir toplumun hafızasını taşır. Ve bazen bir atıf yapmak, sadece kuralı uygulamak değil, bir değeri yaşatmaktır.

Bu hikâyede iki karakterimiz var: Emre ve Elif. İkisi de sosyal bilimler okuyan, aynı projede çalışan iki öğrenci. Fakat meseleye bakış açıları birbirinden çok farklı.

---

Emre: Çözüm Odaklı Bir Yol Haritası

Emre, mantığın adamıydı. Her şeyin bir sistemi, bir düzeni olmalıydı.

Ona göre “atıf yapmak” bir duygusal sorumluluk değil, bir bilimsel görevdi.

Bir gün Elif’le birlikte kütüphanede otururken şöyle dedi:

> “Elif, duygularla değil, kurallarla ilerleyelim. Akademik dürüstlük net bir formüldür. Yazar, tarih, eser adı, basım yeri. Bu kadar.”

Elinde not defteri, önünde açık duran Türk Dil Kurumu’nun çevrimiçi sözlüğüyle sistemli bir şekilde açıklamaya başladı:

> “Bak, eğer çevrimiçi bir sözlüğe atıf yapıyorsan, kaynak şu şekilde yazılır: Türk Dil Kurumu Sözlüğü, “kelime”, erişim tarihi, URL. Eğer basılı sözlükse, yazar ve yayın bilgileri yeterli.”

Her cümlesi kural gibiydi, ama aynı zamanda bir yön tabelası gibiydi.

Emre için sözlüğe atıf yapmak, doğru yolu göstermekti.

Yanlış yazılmış bir kaynak, onun gözünde bir matematik hatası kadar büyüktü.

Ama Elif bu konuya bambaşka bir yerden bakıyordu.

---

Elif: Empatiyle Kurulan Bir Bağ

Elif, kelimelere başka türlü dokunuyordu.

Ona göre bir sözlük, sadece “anlamlar deposu” değil, toplumun kalp atışıydı.

Bir gün Emre’nin notlarını incelerken gülümsedi:

> “Sen kuralları anlatıyorsun ama ben her atıfta bir teşekkür duygusu hissediyorum. Bir kelimenin kökenine, tarihine, yaşadığı değişime saygı gösteriyorum aslında.”

Emre, onun bu yaklaşımına biraz şaşırmıştı:

> “Yani sen diyorsun ki atıf, bir teşekkür biçimi mi?”

> Elif başını salladı:

> “Evet. Düşünsene, bir dilin sözlüğü bir milletin hafızasıdır. Bir kelimeye atıf yapmak, o hafızaya dokunmaktır.”

O an Emre susmuştu. Çünkü Elif’in sözleri, onun formül dünyasına bir renk katmıştı.

---

Bir Kaynak Listesinden Fazlası: İnsanlık Hafızası

Birlikte yürüttükleri proje, “Dil ve Toplumsal Bellek” üzerineydi.

Sunum günü geldiğinde Emre teknik kısmı anlattı, Elif ise hikâyeyi kalbe taşıdı.

Emre şöyle dedi:

> “Sözlüğe atıf yaparken dikkat etmemiz gereken unsurlar; kaynağın doğruluğu, erişim tarihi ve sayfa numarasıdır. Çünkü akademik güvenilirlik, bilginin izini sürmekle başlar.”

Ardından Elif söz aldı:

> “Ama unutmayalım, her kelime bir hikâyedir. ‘Vatan’ derken, ‘sevgi’ derken, ‘özgürlük’ derken… O kelimelerin geçmişine saygı duymadan, bugünkü anlamını taşıyamayız.

> Sözlüğe yapılan her atıf, bir halkın geçmişine selamdır.”

Salondaki dinleyiciler o an hem teknik bilginin gücünü hem duygusal anlamın sıcaklığını hissetti.

Bir “atıf rehberi” anlatımı, bir anda “dil ve aidiyet” üzerine duygusal bir anlatıya dönüşmüştü.

---

Erkeklerin Stratejik, Kadınların İlişkisel Dokunuşu

Forumda konuşurken sıkça fark ettiğim bir şey var: Erkek kullanıcılar genelde “nasıl yapılır?” sorusunun peşinde; adımlar, stratejiler, verimlilik… Kadın kullanıcılar ise “neden yapılır?” kısmını sorguluyor; anlam, bağ, duygusal bağlam…

Bu hikâyede Emre ve Elif tam da bu farkın temsilcisi gibiydi.

Emre, sözlüğe atıf yapmanın stratejik yönünü gösteriyordu:

- Kaynakları doğru düzenlemek,

- Bilgiyi denetlenebilir kılmak,

- Akademik tutarlılığı korumak.

Elif ise bu sürece ruh katıyordu:

- Kelimelerin geçmişine saygı,

- Dili bir canlı varlık olarak görmek,

- Bilgiyi insanî bağlamda anlamlandırmak.

Birlikte düşündüğümüzde aslında biri olmadan diğeri eksik kalıyor.

Strateji olmadan duygu, yönsüz kalıyor; duygu olmadan strateji, soğuk bir şemaya dönüşüyor.

---

Bir Atıfın Ardındaki Sessiz Hikâyeler

Proje bittikten sonra Elif günlüğüne şöyle yazdı:

> “Bugün bir kelimeye atıf yaptım. ‘Emanet’ kelimesiymiş. Düşündüm de, biz kelimelere emanetiz aslında. Onlar yaşadıkça, biz hatırlanıyoruz.”

Emre de ertesi gün bir forumda paylaştığı yazısında şu cümleyi kurdu:

> “Elif sayesinde anladım ki, atıf yapmak bir saygı biçimiymiş. Kuralı bilmek yeterli değil; o kuralın neden var olduğunu da hissetmek gerekiyormuş.”

Bu iki bakış, bir konunun iki yüzü gibiydi: Biri mantık, diğeri kalp.

Ve belki de “doğru atıf” dediğimiz şey, bu ikisini bir araya getirebilmekti.

---

Forumdaşlara Soru: Sizce Atıf Nedir?

Sevgili forumdaşlar,

Şimdi merak ediyorum: Sizin için bir sözlüğe atıf yapmak sadece bir gereklilik mi, yoksa bir saygı göstergesi mi?

Bir kelimenin anlamını ararken, hiç o kelimenin geçmişine duygusal bir bağ hissettiniz mi?

Ya da bir sözlüğün sayfasında, sanki eski bir dostla karşılaşmış gibi hissettiniz mi?

Emre’nin analitik bakışına mı, Elif’in duygusal yaklaşımına mı daha yakınsınız?

Yoksa ikisini harmanlayanlardan mısınız?

---

Son Söz: Atıf, Teşekkür Etmenin Akademik Hâlidir

Sonuçta fark ettik ki, “sözlüğe atıf yapmak” sadece bir teknik iş değil; bir minnettarlık eylemidir.

Çünkü her kelimenin ardında bir toplumun sesi, bir dilin tarihi, bir insanın emeği vardır.

Ve belki de en sade, en akademik cümlemizin bile kalbinde bir teşekkür duygusu saklıdır.

Siz de kendi hikâyenizi, kendi kelimenizi, kendi atfınızı paylaşın forumdaşlar.

Çünkü her anlatı, bir kelimeye dokunur; her kelime, bir hikâyeyi yaşatır.