8'er ritmik sayma 100'e kadar nasıl sayılır ?

Ceren

New member
[color=]Beşer Ritmik Sayma Nasıl Yapılır?[/color]

Beşer ritmik sayma, matematiğin en temel ama en işe yarar konularından biridir. İlk bakışta “beşer beşer saymak” çok basit gibi görünür, ama aslında çocukların sayı düzenini anlamasında, çarpma mantığını kavramasında ve zihinsel hesaplama becerilerini geliştirmesinde önemli bir basamaktır.

Bu konuyu anlamanın en iyi yolu, ezber gibi değil de bir düzeni fark etmek gibi düşünmektir. Çünkü beşer ritmik sayma, aslında sayılar arasında kurulmuş düzenli bir ritimdir.

---

[color=]Beşer Ritmik Sayma Nedir?[/color]

Beşer ritmik sayma, sayıları 5’er artarak saymaktır. Yani her adımda bir önceki sayıya 5 eklenir.

Örneğin:

5 – 10 – 15 – 20 – 25 – 30 – 35 – 40 – 45 – 50 …

Bu dizide dikkat edilirse her sayı bir öncekinden tam 5 fazladır. Buradaki amaç sadece sayıları öğrenmek değildir; aynı zamanda bir düzeni fark etmektir.

Mathematics Education açısından bakıldığında, ritmik sayma çalışmaları öğrencinin sayı duygusunu geliştiren en temel etkinliklerden biridir. Çünkü çocuk yalnızca saymayı değil, sayılar arasındaki ilişkiyi de öğrenir.

---

[color=]Neden Özellikle Beşer Sayma Öğrenilir?[/color]

Günlük hayatta 5’in katlarıyla sık sık karşılaşırız. Para sayarken, zaman ölçerken ya da nesneleri gruplarken 5’li sistem oldukça yaygındır.

Örneğin:

* Saatin 5’er dakikalık ilerlemesi

* Paraların 5, 10, 20 gibi katlarla gruplanması

* Nesnelerin küçük kümelere ayrılması

Bu yüzden beşer saymayı öğrenmek, sadece bir matematik etkinliği değil, aynı zamanda günlük hayatı kolaylaştıran bir beceridir.

---

[color=]Beşer Ritmik Sayma Nasıl Öğrenilir?[/color]

Bu konuyu öğrenmenin en sağlıklı yolu, küçük adımlarla ilerlemektir. Bir anda tüm diziyi ezberlemek yerine, düzeni fark etmek çok daha kalıcı olur.

Başlangıç noktası her zaman 5’tir:

**5’ten başla ve her defasında 5 ekle.**

Adım adım düşünelim:

* 5 + 5 = 10

* 10 + 5 = 15

* 15 + 5 = 20

* 20 + 5 = 25

Bu şekilde devam ettiğimizde bir ritim oluşur. Aslında beyin burada bir “kalıp” öğrenir. Bu kalıp oturduğunda saymak çok daha kolay hale gelir.

---

[color=]Parmaklarla Öğrenme Yöntemi[/color]

Özellikle ilk öğrenme aşamasında eller çok iyi bir yardımcıdır. Çünkü beşer sayma, parmaklarla doğal bir uyum içindedir.

Bir elin 5 parmağı vardır. Bu bile başlı başına güzel bir ipucudur.

Örneğin:

* 1 el = 5

* 2 el = 10

* 3 el = 15

* 4 el = 20

Bu yöntem özellikle küçük yaş gruplarında oldukça etkilidir çünkü soyut sayılar, somut bir görüntüye dönüşür.

---

[color=]Zihinden Beşer Sayma Nasıl Geliştirilir?[/color]

Bir süre sonra amaç parmaklara bakmadan sayabilmektir. Bunun için ritim oluşturmak önemlidir.

Küçük bir egzersiz gibi düşünelim:

* 5

* 10

* 15

* 20

* 25

Bunu düzenli tekrar etmek, beynin otomatik bir ritim oluşturmasını sağlar. Bu noktada artık saymak “düşünerek” değil, “hissederek” yapılmaya başlanır.

Bazı öğrenciler bu aşamada kendi kendine küçük bir ritim bile oluşturur. İçinden “beş, on, on beş…” diye tekrar etmek, öğrenmeyi güçlendirir.

---

[color=]Beşer Ritmik Saymanın Çarpma ile İlişkisi[/color]

Bu konu aslında çarpma işleminin de temelini oluşturur. Çünkü beşer saymak, 5 ile çarpmanın başka bir anlatımıdır.

Örneğin:

* 5 × 1 = 5

* 5 × 2 = 10

* 5 × 3 = 15

* 5 × 4 = 20

Yani beşer ritmik sayma öğrenildiğinde, 5’in çarpım tablosu da büyük ölçüde öğrenilmiş olur.

Arithmetic açısından bakıldığında, bu tür ritmik saymalar çarpma kavramına geçişi kolaylaştıran köprü görevindedir.

---

[color=]En Sık Yapılan Hatalar[/color]

Bu konuda öğrenme sürecini zorlaştıran bazı küçük hatalar vardır. Bunları bilmek, süreci daha rahat hale getirir.

**1. Ezberlemeye çalışmak**

Sadece diziyi ezberlemek uzun vadede işe yaramaz. Önemli olan mantığını kavramaktır.

**2. Düzensiz tekrar**

Ritim bozulduğunda öğrenme de zorlaşır. Düzenli tekrar çok önemlidir.

**3. Hızlı ilerleme isteği**

Her şey hemen öğrenilmek zorunda değildir. Zamanla oturan bir beceridir.

---

[color=]Günlük Hayatta Küçük Uygulamalar[/color]

Beşer saymayı güçlendirmenin en iyi yolu onu günlük hayata taşımaktır. Küçük örnekler bile büyük katkı sağlar:

* Merdiven çıkarken her basamakta 5 saymak

* Kalemleri 5’erli gruplara ayırmak

* Saat okurken 5’er dakikalık ilerlemeleri fark etmek

Bu tür basit tekrarlar, öğrenmeyi fark edilmeden güçlendirir.

---

[color=]Küçük Bir Özet Mantığı[/color]

Beşer ritmik saymayı anlamanın özü aslında çok basittir: her adımda 5 eklemek ve bu düzeni bozmadan devam etmek. Başta yavaş olabilir, ama zamanla otomatikleşir.

5, 10, 15, 20 diye giden bu düzen sadece bir sayı dizisi değil; aynı zamanda matematikteki düzen fikrinin ilk adımlarından biridir.

Ve en güzeli şu: bu düzeni fark eden biri, matematiği daha farklı bir gözle görmeye başlar.