Herkes Müteahhitlik Yapabilir Mi

Hasan

New member
Bina, köprü, yol, tünel, menfez vb. belli yapıları, ilgili kuruluşların izin vermiş olduğu onaylı projeye göre inşa edilmesini ve eksiksiz şekilde ilgili kişi ya da kurumlara teslim edilmesini sağlayan kişi ya da firmalardır. Aynı zamanda müteahhit, bahsi geçen yapının inşaatı sırasında gerekli olan ekip, teçhizat, makineyi bulundurmak ya da temin etmekle yükümlü kişidir.

Günümüzde müteahhitlik mesleği genellikle bina yapan kişi ya da firma olarak bilinmekte olup, yakın geçmişe kadar mesleği yapmak için her hangi bir belge veya diplomaya ihtiyaç duyulmamıştır. Fakat artık günümüzde müteahhitlik mesleği için de ustalık belgesi istenmektedir. Özellikle kamuya yapılan müteahhitlik işlerinde bitirme belgesi denilen daha önceki işlerin detaylarını içeren bir karne ile iş teklifi yapılabilmektedir.

Kimler Müteahhit olabilir?

Peki, Herkes Müteahhitlik Yapabilir Mi Yukarıda da bahsetmiş olduğum ustalık belgesini almış olan, finansal olarak da belli bir güce sahip kişi ya da firmalar bu işi yapabilir. Bunların yanında; kar-zarar hesaplarını, inşaat maliyetlerini, satış politikalarını doğru yapabiliyor olması da işin başarılı yapılabilirliğini doğrudan etkileyecektir.

Özellikle konut ve iş yeri yapımında, müteahhittin ön görü ve sezilerinin, arsa alım fiyatları veya kat karşılığı anlaşma koşullarının, bölgedeki daire veya dükkânların satış fiyatlarının iyi analiz edilmiş olması gerekmektedir. Aksi takdirde hesabı doğru yapılamayan müteahhitlik işlerinde zarar miktarı ciddi meblağları bulmakta olup, geriye dönüş çok zor ve ağır olabilmektedir.

Müteahhitlik yapacak kişinin, mühendis ve inşaat işçisi çalıştırma konusunda da tecrübe sahibi olması faydalı olacaktır. Bunun yanında ağır iş kolu olması sebebiyle işçi işveren haklarına hâkim olması, vergi ve sgk primlerinin de maliyetlere katılması gibi nüans konuları da dikkate alması gerekecektir.

Kat Karşılığı Ne demek?

Müteahhitlik yapan kişi ya da firmaların arsa sahibine, arsanın değeri karşılığında, o arsanın üzerine yapılan yapıdan belli oranlarda pay vermesi suretiyle taraflar arasında yapılan inşaat yapım anlaşmasıdır. Genellikle oransal ve bazı yerlerde oran + para şeklinde bir anlaşma biçimi vardır.