Iş yerinde stresten korunmada aşağıdakilerden hangisi en etkili yöntemdir ?

Eren

New member
Merhaba arkadaşlar, bugün sizle iş yerinde stresten korunma konusunda yaşadığım ilginç bir deneyimi paylaşmak istiyorum.

Geçen yıl, yoğun bir projeyi yürüttüğümüz dönemde, ekip olarak inanılmaz bir baskı altındaydık. O dönem hem tarihsel bir bağlamda şirketimizin köklü krizlerle başa çıkma kültürünü hem de modern iş dünyasının dinamiklerini yakından gözlemleme şansı buldum. Bu süreç, bana erkek ve kadınların stresle başa çıkma yöntemlerinin farklı, ama birbirini tamamlayıcı olabileceğini gösterdi.

Strateji ve çözüm odaklı yaklaşım: Ali’nin yöntemi

Ali, ekibimizdeki erkek yöneticilerden biriydi. İşe başladığı andan itibaren stresle karşılaştığında, hemen stratejik bir plan oluşturur, öncelikleri belirler ve çözüm yollarını haritalandırırdı. Proje teslim tarihleri yaklaşırken herkesin gergin olduğu bir toplantıda, Ali masanın ortasına büyük bir kağıt serdi ve herkesin görevlerini ve olası riskleri tek tek yazmasını istedi. Ardından, her bir sorun için alternatif çözümler geliştirdi ve adeta bir “stres yönetim haritası” oluşturdu.

Ali’nin bu yaklaşımı, klasik erkek çözümlerine dayalı bir kontrol ve çözüm mekanizması gibi görünse de, aslında tarih boyunca erkeklerin kriz anlarında hayatta kalmak için geliştirdiği planlama refleksinin modern iş ortamındaki bir uyarlamasıydı. Hepimiz fark ettik ki, sorunları somut adımlara bölmek, hem belirsizliği azaltıyor hem de ekip içindeki kaygıyı minimuma indiriyordu.

Siz hiç iş yerinde bir kaos anında “her şeyi kağıda döküp çözüm üretmek” yöntemi denediniz mi? Bu yöntem sizce baskıyı azaltmada etkili olabilir mi?

Empati ve ilişkisel yaklaşım: Elif’in yöntemi

Öte yandan Elif, ekipteki kadın liderlerimizden biriydi ve stresle başa çıkma biçimi tamamen ilişkisel ve empatik bir yaklaşıma dayanıyordu. Projenin en yoğun haftasında, ekibin moralinin düştüğünü fark etti ve herkesin duygusal yükünü paylaşabileceği küçük bir buluşma organize etti. Kısa bir çay molası sırasında, herkes sırayla yaşadığı zorlukları, kaygılarını ve çözüm önerilerini paylaştı. Elif, aktif dinleme tekniklerini kullanarak sadece çözüm sunmakla kalmadı, aynı zamanda ekip üyelerinin kendilerini değerli ve anlaşılmış hissetmelerini sağladı.

Bu yaklaşım, toplumsal olarak kadınların genellikle ilişkiler ve duygusal destek konusunda daha güçlü olduğu önyargısını kıracak şekilde, çok stratejik bir yöntem olarak işlev gördü. Sadece duygusal rahatlama değil, aynı zamanda ekip içi bağlılığı güçlendirdi ve projeye yeni bir motivasyon sağladı.

Tarihsel ve toplumsal perspektif

Stres yönetimi üzerine düşündüğümüzde, tarih boyunca erkeklerin ve kadınların farklı sosyal roller üstlendiğini görüyoruz. Erkekler genellikle kriz anlarında çözüm üretme ve kontrol mekanizmaları geliştirme rolüyle öne çıkarken, kadınlar topluluk ve ilişkisel dengeyi sağlama, empati ve iletişim odaklı yaklaşımlarıyla öne çıkmışlardır. Günümüzde modern iş yerleri bu iki yaklaşımı bir araya getirebilecek esnekliği sağladığında, stresin olumsuz etkileri ciddi şekilde azalabiliyor.

Bireysel ve ekip odaklı dengeler

Ali ve Elif’in yöntemlerini birlikte gözlemlediğimde, tek başına çözüm odaklı veya tek başına empatik yaklaşımın yeterli olmadığını fark ettim. Stresle başa çıkmak, hem bireysel hem de ekip odaklı bir çaba gerektiriyor. Ali’nin stratejik haritası ve Elif’in empatik paylaşımı birleştiğinde, ekip üyeleri hem ne yapacağını biliyor hem de duygusal olarak desteklenmiş hissediyordu.

Bu noktada soruyorum sizlere: İş yerinde stresle başa çıkarken kendi yaklaşımınızı gözden geçirdiğinizde, daha çok çözüm odaklı mı yoksa empatik mi davranıyorsunuz? Belki de en etkili yöntem, bu iki yaklaşımı dengeli bir şekilde birleştirmek olabilir mi?

Küçük ama etkili adımlar

Deneyimimden çıkarabileceğimiz birkaç basit ama etkili strateji var:

1. Sorunları net bir şekilde tanımlayın ve adım adım çözüm planları geliştirin.

2. Ekip içi iletişimi ihmal etmeyin; herkesin düşüncelerini ve kaygılarını paylaşabileceği alanlar oluşturun.

3. Tarihsel ve toplumsal deneyimlerden ilham alarak, farklı bakış açılarını değerlendirin.

4. Kendi stres seviyenizi düzenli olarak kontrol edin; hem planlama hem de empatiyi dengede tutun.

Son söz

İş yerinde stresten korunmak sadece bireysel bir çaba değil, aynı zamanda ekip kültürü ve toplumsal bakış açılarıyla şekillenen bir süreçtir. Ali’nin stratejik yaklaşımı ve Elif’in empatik yöntemi, bize gösteriyor ki, stresle başa çıkmak için en etkili yol, çözüm odaklı ve ilişkisel yaklaşımları birleştirebilmektir.

Siz de kendi ekip deneyimlerinizi düşünün: Stresle başa çıkmada hangi yöntemleri kullanıyorsunuz ve bunları ekip arkadaşlarınızla paylaşmak size ne tür kazanımlar sağladı? Belki de iş yerinde stres yönetimi, sadece kişisel tekniklerden ibaret değil; bir topluluk bilinci, strateji ve empati dengesiyle mümkün oluyor.

Kaynaklar:

American Psychological Association, “Workplace Stress: A Strategic Approach” (2022)

Mayo Clinic, “Stress Management in the Workplace” (2023)

K. H. Kets de Vries, The Leadership Mystique: Leading Behavior in the Human Enterprise (2001)