Orjinal Hamburger Köftesi Ve Ekmeği Tanımı İçin Malzemeler
Köftesi için (9-10 adet)
Not EkleTarifi Yazdır
Köftesi için (9-10 adet)
- 600 gram dana döş kıyma
- 2 adet soğan
- 2 dolu yemek kaşığı galeta unu
- 2 tatlı kaşığı pekmez
- 2 tatlı kaşığı hardal
- 1,5 tatlı kaşığı sirke
- 2 çay kaşığı karabiber
- 1 5 dolu tatlı kaşığı tuz
- 1 su bardağından 1 parmak fazla ılık süt
- 1 su bardağından 1 parmak eksik ılık su
- 1 paket toz maya(ya da yarım yaş maya)
- 1 çay kaşığı toz şeker
- 2 çay kaşığı tuz
- 120 gram eritilmiş tereyağı ya da margarin
- Aldığı kadar un(yaklaşık 5 su bardağı)
Not EkleTarifi Yazdır
- Köftesi için kıymayı yoğurma kabına alıyoruz.
- Üzerine rendeleyip suyu sıkılmış soğanı ve başka bütün materyalleri alıp yoğuruyoruz.
- Hazır olan köfte harcını sekillendirip (ben bir kapağa streç sinemayla geçirip onunla hal verdim. Kavanoz kapağıyla da olur. )
- Şekillendirdiğimiz köftelerin ortalarına yağlı kağıt kesip yerleştiriyoruz. İsterseniz bu türlü dondurucuda da saklayabilirsiniz. Hazır olan köfteleri dinlenmesi için dolaba kaldırıyoruz.
- Ekmeği için yoğurma kabına ılık sütü,suyu mayayı ve şekeri alıp karıştırıyoruz.
- Ardından eritilmiş yağı ekleyip tuzunu atıyoruz. ondan sonrasında yavaş yavaş un eği yaparak ele hayli yavaşça yapışan bir hamur yoğuruyoruz.
- Hamurun üzerini kapatıp yaklaşık yarım saat mayalanmaya bırakıyoruz.
- Mayalanan hamurdan istediğiniz büyüklükte bezeler yapıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine diziyoruz.
- Hamurların üzerini örtüp bu türlü de tepsi mayası için 20 dakika kadar bekletiyoruz.
- Son olarak bezelerin üzerine süt sürüp susam serptikten daha sonra önce ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık 20 dakika pişiriyoruz.
- Fırından çıkan ekmeklerin üzerine ıslatıp suyunu sıktığımız yağlı kağıdı kapatırsak daha süratli yumuşayacaklardır. Afiyet olsun.